Udstyr

Som hovedregel anvender man ikke udstyr der er mekanisk, tvangsbaseret eller smertefremkaldende i HMS. Det er imod de grundlæggende principper der hører til en god horseman. Du kan sagtens lave horsemanship med en almindelig staldgrime, træktov og pisk, men du vil opdage at det er en fordel af opgradere til udstyr der er beregnet til finere kommunikation.

Basis udstyr til jordarbejdet, og altså forberedelse til ridning, kan være:

 

Rebgrimen: På grund af det tynde reb som grimen er lavet af og de ofte to knuder ved næseryggen, er grimen med til at give meget klare signaler til hesten. De findes i mange afskygninger, med flere knuder end to og med forskellig “fasthed” i rebkvaliteten. Mange laver sine grimer selv, hvilket er en fordel da grimen faktisk, hvis det er helt rigtigt, skal tilpasses den enkelte hest. 

OBS!:  Rebgrimer er til træning og KUN til træning. Efterlad aldrig nogen sinde din hest uden opsyn med rebgrime på, da den ikke kan knække hvis hesten sidder fast i den! For ekstra sikkerhed: Bind en sikkerhedsknude, hav en lommekniv på dig eller bruge udstyr med karabinhage.

 

HMS reb: Et begynder/start reb er typisk 3.7 meter langt. Det er ofte lavet af yacht reb, da det er levende, altså kan overføre en vibration ned til grimen. Et almindeligt træktov har ikke den evne i samme grad. Nogle sværger til at bruge karabinhage på enden der sidder fast i grimen mens andre binder rebet direkte i grimen. Primært skal signalet stoppe så hurtigt som muligt, for at kunne give hesten en klar besked. Jo mere øvet man bliver kan man øge reblængden.

 

 

Stick: Sticken skal forstås som en forlænget arm ligesom en pisk. Sticken svirper ikke, så man kan fjerne signalet med det samme. For enden af sticken kan der sidde en snor, et flag, en plastic pose f.eks. Personligt holder jeg af de sticks med læderender. Det er vigtigt at hesten kan skelne mellem et signal fra sticken der ikke betyder noget og et der betyder noget. Ligesom med alt andet udstyr må hesten aldrig være bange for den.

Begyndelse på ridningen: Når det er blevet tid til at sætte sig op på hesten, kan du faktisk benytte dig af samme udstyr. På den måde sparer du lidt på økonomien.

Jo mere øvet du bliver kan du skifte noget af udstyret ud. Du kan begynde at ride med andre bidløse optømninger, bruge bid, lasso og sadel m.m. Der findes litteratur om det forskellige udstyr og dets virkning.

Der er i øvrigt en håndværkertradition i bl.a. USA for at lave det fineste udstyr.